Να διατηρηθούν τα ειρηνοδικεία Αλιβερίου και Κύμης!
Ομόφωνο ψήφισμα για την ανάγκη διατήρησης των ειρηνοδικείων Αλιβερίου και Κύμης εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Αφορμή είναι ο νέος δικαστικός χάρτης που σχεδιάζεται και προβλέπει την κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων και των Ειρηνοδικείου Ταμυνέων και Κύμης.
Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα:
«Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στο σχέδιο του νέου Δικαστικού Χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών
σχηματισμών, μεταξύ των οποίων των Ειρηνοδικείων Ταμυνέων (Αλιβερίου) και Κύμης, και η συγχώνευσή τους με το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας. Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τέτοιοι σχεδιασμοί έχουν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην απονομή της Δικαιοσύνης και πραγματοποιούνται δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Ειδικότερα:
• Η κυοφορούμενη κατάργηση των Ειρηνοδικείων Ταμυνέων και Κύμης θα επισύρει απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο σε όλους εμάς αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα της νοτιοκεντρικής Εύβοιας στην οποία περιλαμβάνονται τόσο ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, ο οποίος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος και πληθυσμό δήμος της Εύβοιας, όσο και ο Δήμος της ακριτικής νήσου Σκύρου.
• Συμφωνούμε πλήρως με τις ανησυχίες που εκφράζει ο νομικός κόσμος του δήμου Κύμης Αλιβερίου στο ψήφισμά του, για τον αρνητικό αντίκτυπο στην απονομή της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο όγκος εργασιών που θα επιβαρύνει το κεντρικό Ειρηνοδικείο Χαλκίδος, αν καταργηθεί αυτό του Αλιβερίου και της Κύμης, θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υπερφόρτωσης των πινακίων του και επιπρόσθετα χρονοβόρα εκδίκαση υποθέσεων (συν 1 με 2 χρόνια) και περαιτέρω επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων προσδιορισμού δικασίμων που αυτό αντιμετωπίζει. Τη στιγμή που για μία απλή δημοσίευση διαθήκης το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας χρειάζεται 6 μήνες, αναρωτιόμαστε τι θα γίνει όταν σε αυτό ενοποιηθεί η αρμοδιότητα εκδίκασης των υποθέσεων όλης της Νότιας Εύβοιας και της Σκύρου, ήτοι περιοχών με πληθυσμό άνω των 50.000 πολιτών.
• Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου για να γίνει κατανοητό γιατί είναι απαγορευτική η κατάργηση αυτών των Ειρηνοδικείων. Η απόσταση Αλιβέρι – Χαλκίδα είναι 48 χιλιόμετρα και με ιδιωτικής χρήσης όχημα ο χρόνος μετάβασης είναι ακριβώς μία ώρα. Αντίστοιχα, η απόσταση Κύμη – Χαλκίδα είναι 80 χλμ περίπου και η μετάβαση είναι περίπου 2 ώρες. Η δε μορφολογία της Νοτίου Ευβοίας, το πολύ μεγάλο, γεμάτο στροφές οδικό δίκτυο, καθιστούν απαγορευτική σε Δικηγόρους, διαδίκους και μάρτυρες την συχνή και ασφαλή μετάβασή τους στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδας. Τα δε έξοδα μετάβασης και επιστροφής είναι μεγάλα και σε συνδυασμό με την πολύ χρονοβόρα εκδίκαση των υποθέσεων, το αίσθημα ορθής απονομής δικαιοσύνης είναι στα μάτια των πολιτών σημαντικά εξασθενημένο.
• Με τη ρύθμιση αυτή, στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδας θα υπάγεται και η Σκύρος, η οποία εξυπηρετείται από το Ειρηνοδικείο Κύμης. Με την επικείμενη κατάργησή του, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους της Σκύρου, αφού η απόσταση θα καθιστά απαγορευτική την αυθημερόν μετάβαση και θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια διανυκτέρευση πριν επιστρέψουν στο νησί τους.
• Εκφράζεται επίσης η ανησυχία ότι εάν καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων και Κύμης και οι υποθέσεις της Νοτίου Ευβοίας εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδας, το αποδεικτικό μέσο της αυτοψίας (πολύ σημαντικό στις εμπράγματες αγωγές και στα ασφαλιστικά μέτρα νομής) στην πράξη θα καταργηθεί και το αποδεικτικό μέσο της πραγματογνωμοσύνης θα γίνει δύσκολο και πολυδάπανο στην άσκησή του, κυρίως λόγω των αποστάσεων που πρέπει να διανύσουν οι πραγματογνώμονες. Αν αυτά προστεθούν στην «δίκη χωρίς μάρτυρες» της νέας τακτικής διαδικασίας, τότε γίνεται αντιληπτό ότι καμία ορθή απονομή δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει.
• Στο Αλιβέρι έχουν την Έδρα τους δέκα ντόπιοι Δικηγόροι που διαμένουν με τις οικογένειές τους, τρείς Συμβολαιογράφοι και ένας Δικαστικός Επιμελητής. Στο ανακαινισμένο και ιστορικό Ειρηνοδικείο Ταμυνέων οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι άριστες, πληρώντας τις προϋποθέσεις που τάσσει ο Νόμος, φέρει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, πυροπροστασία, τουαλέτες και ράμπα ΑΜΕΑ με ξεχωριστή είσοδο, άρτιο εξοπλισμό, φέροντας σύστημα μαγνητοφώνησης-απομαγνητοφώνησης πρακτικών και μηχανολογικό εξοπλισμό για το σύζευξις. Επίσης, το Αλιβέρι είναι το μοναδικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Νοτίου Ευβοίας, με τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, πλήθος δημοσίων υπηρεσιών, πλήθος εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, βαριά βιομηχανία και ατμοηλεκτρικό σταθμό μεγάλης ισχύος. Είναι δε και η Έδρα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι με τέτοιο μεγάλο όγκο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε μία περιοχή 10.000 μόνιμων κατοίκων, το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων δεν πρέπει να καταργηθεί.
• Η δε Κύμη είναι η ιστορική έδρα του δήμου Κύμης Αλιβερίου, ενώ το Ειρηνοδικείο Κύμης είναι από τα πιο ιστορικά της Ελλάδας, αφού ο πρώτος ορισμός Ειρηνοδίκη σε αυτήν έγινε τον Αύγουστο του 1833! Επίσης, στον χωροταξικό σχεδιασμό η Κύμη χαρακτηρίζεται ως κέντρο διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου και δεν πρέπει να αποδομηθεί. Σε αυτήν για παράδειγμα βρίσκεται η μία από τις δύο ΔΟΥ του Νομού της Εύβοιας, με την άλλη να βρίσκεται στην Χαλκίδα. Επιπλέον, το Ειρηνοδικείο Κύμης δεν εξυπηρετεί μόνο την Κύμη και τις γύρω περιοχές, αλλά και την Σκύρο, δηλαδή δύο Δήμους.
• Και τα δύο Ειρηνοδικεία στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν υπάρχει επομένως μίσθωμα που να επιβαρύνει οικονομικά την λειτουργία του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, οι φορείς του Δήμου και οι πολίτες, ζητούν το αυτονόητο. Να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα Ειρηνοδικεία Ταμυνέων και Κύμης, γιατί αποτελούν πυλώνα απονομής της δικαιοσύνης σε όλη την Νότια Εύβοια. Οι δε γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου καθιστούν απαγορευτική την κατάργησή τους.
Συγκροτούμε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία τις επόμενες ημέρες, αλλά το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για να εκθέσει και προφορικά τις απόψεις μας, με την ελπίδα ότι θα δοθεί η αυτονόητη λύση και να αποφευχθούν άλλες διαδικασίες».