Ο κορονοϊός και η διασπορά του προκαλούν «τρόμο». Η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει σημάνει συναγερμό γι’ αυτό και πληθαίνουν οι συζητήσεις για νέα μέτρα.
Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων γίνεται μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα και η ερχόμενη είναι κρίσιμη για τις όποιες επόμενες κινήσεις.
Ήδη από χθες, Σάββατο άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο περαιτέρω περιορισμού των πελατών μέσα στα καταστήματα τροφίμων, με ένα άτομο ανά 9 τ.μ.
Στο τραπέζι ωστόσο, έχουν πέσει και άλλα μέτρα, με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, να τα αξιολογεί εκ νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα εξετάσει την επαναφορά του μέτρου της τηλεργασίας είτε οριζόντια ή σε συγκεκριμένους τομείς με στόχο να μειωθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ώρες που οι εργαζόμενοι πηγαίνουν ή επιστρέφουν από τις δουλειές τους.
Ωστόσο, για το μέτρο της τηλεργασίας φαίνεται να διατυπώνονται κάποιες αντιρρήσεις.
Συζητείται ακόμη το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο Δημόσιο, παρέμβαση που έχει περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί.
Ακόμη μία σκέψη που υπάρχει, είναι να τεθεί σε εφαρμογή ένα μοντέλο ανάλογο με εκείνο των σούπερ μάρκετ και στην εστίαση και ψυχαγωγία με περιορισμό της πληρότητας και τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.
Τέλος έντονα στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο για χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέο, γενικό lockdown και οι όποιες επιπλέον παρεμβάσεις θα αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους.
Όπως επισημαίνεται αυτό δεν είναι τιμωρητικό, αλλά προσπάθεια προκειμένου να προστατευτούν περισσότερο, καθώς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον φονικό ιό.
Ήδη έχουν αυξηθεί τα τεστ και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Γώγος: Aκόμη και αυστηρότερα μέτρα σαν της Ολλανδίας εάν χρειαστεί
Θετικός στη λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοιού, εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε. «Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.
«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοιού», ανέφερε μεταξύ άλλων δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω.
«Όχι Lockdown. Δεν θα αποδώσει αυτήν τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.
«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε. Όπως ανέφερε ο κος Γώγος το δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».
«Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας.
«Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν», σχολίασε.
“Δεν τηρείται το μέτρο της μάσκας’
«Υπάρχει οδηγία για τις μάσκες αλλά δεν τηρείται. Δεν φοράει μάσκα έξω ο κόσμος» ανέφερε ο κ. Γώγος. «Το μήνυμα το δικό μου είναι να ξαναφορέσουμε τις μάσκες. Μάσκες παντού. Είναι αναγκαία η μάσκα» τόνισε.
Παρασκευής: Υπό εξέταση η τηλεργασία, σύντομα οι ανακοινώσεις
Το μέτρο της τηλεργασίας ως τρόπο μείωσης της διασποράς του κορονοϊού λόγω συνωστισμού, ανέφερε ως ένα από τα μέτρα υπό συζήτηση που έχουν τεθεί, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Δημήτρης Παρασκευής.
Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1, θα εξεταστεί και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Ο ίδιος σημείωσε ότι και άλλα μέτρα υφίστανται ήδη για τους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένου αυτού της αναγκαιότητας για δύο rapid test ανά εβδομάδα.
Απαντώντας για το αν συζητείται περαιτέρω lockdown τύπου Αυστρίας για τους ανεμβολίαστους, είπε πως ήδη υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και τυχόν περισσότεροι δεν θα ήταν εφαρμόσιμοι και ενδεχομένως να είχαν και αρνητικές συνέπειες.
Για τα σχολεία είπε πως τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες παραμένουν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και η αύξηση των συρροών αφορά τις περιφερειακές ενότητες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.