Akis’ Food Tour: Πώς περάσαμε στην Εύβοια

Ένα ακόμα απολαυστικό ταξίδι ξεκίνησε. Πρόκειται για το Akis’ Food Tour, τη νέα αγαπημένη μου εκπομπή η οποία θα προβάλλεται από αυτή την Κυριακή και κάθε Κυριακή στις 20.00 μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του Alpha. Ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες εικόνες, γεύσεις και αρώματα τα οποία ανακαλύπτουμε σε κάποιες από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας. Ένα ταξίδι στο οποίο γνωρίζουμε ανθρώπους που συνδέονται με την μαγειρική στην πιο αγνή μορφή της – ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Μικροκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί ιδιαίτερων ΠΟΠ προϊόντων, αλλά και… συλλέκτες των πιο ξεχωριστών καρπών βρίσκονται στο πλευρό μας και μας χαρίζουν λίγη από τη γνώση και τη μαεστρία τους για να δημιουργήσουμε πεντανόστιμες συνταγές όχι μόνο από την χώρα μας, αλλά από κάθε γωνιά της γης! Γιατί, κακά τα ψέματα, τα ελληνικά αγαθά μπορούν να μεταμορφώσουν και να αναβαθμίζουν κάθε συνταγή!

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Πρώτος σταθμός μας; Η Εύβοια (δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ)! Τόσο γνωστή στους περισσότερους από εμάς, αλλά και τόσο μαγευτικά άγνωστη αν τη δεις μέσα από τη ματιά των ντόπιων οι οποίοι μπορούν να σε οδηγήσουν σε κρυφά μονοπάτια γεμάτα εκπλήξεις! Αυτό ακριβώς συνέβη με τον κ. Δημήτρη Σταματάκο με τον οποίο βρεθήκαμε να αναζητούμε τρούφες στα δασικά μονοπάτια του Ξηροβουνίου παρέα με τα δύο υπέροχα τρουφόσκυλά του, τη Σίσσυ και τη Φρίντα! Επόμενο βήμα; Να φτιάξουμε με αυτές τις ολόφρεσκες τρούφες που μόλις είχαν «ανασάνει», την πιο γκουρμέ ομελέτα που δοκίμασα ποτέ χρησιμοποιώντας για κουζίνα… το αγροτικό φορτηγάκι του κ. Δημήτρη! Τα υλικά μας; Χωριάτικα αβγουλάκια, γίδινο μοναστηριακό βουτυράκι, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και -φυσικά- μπόλικη τρούφα!

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Η γεύση της ομελέτας αυτής με συνόδευσε μέχρι την επόμενη στάση την οποία κάναμε στην Αμάρινθο. Εκεί, είχαμε ραντεβού με τον Σταύρο Καραγιλάνη ο οποίος ασχολείται με την μακροβιοτική διατροφή και παρασκευάζει τα δικά του προϊόντα ζύμωσης. Ένα από αυτά ήταν και ένα μίσο με άρωμα Ελλάδας το οποίο ετοίμασε μπροστά μας χρησιμοποιώντας -αντί για σόγια- ρεβίθια. Φεύγοντας, εκτός από το μίσο- μου έκανε ένα ακόμα δώρο: Μια απολαυστική ταμάρι σος την οποία χρησιμοποίησα για να ετοιμάσω το πιο απολαυστικό ράμεν που φτιάχτηκε ποτέ! Πώς φτιάχνετε; Θα σας πω ευθύς αμέσως…

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Συνταγή για ράμεν

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, 300 γρ. ταμάρι, 2 κ.σ. σάκε, 2 κ.σ. μίριν, 50 γρ. Worcestershire sauce, 1 κ.σ. σησαμέλαιο και 1 κ.σ. 5 spices και ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Παίρνουμε 200 γρ. από το μείγμα και το βάζουμε χωριστά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε 4 βρασμένα αβγά, τα ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε και πάλι την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μέσα ρίχνουμε 2 σκ. σκόρδο ελαφρώς σπασμένες, 50 γρ. τζίντζερ φρέσκο κομμένο σε κομμάτια και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση το μείγμα. Παίρνουμε 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Επόμενο βήμα; Κόβουμε σε λωρίδες το πράσινο κομμάτι από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κόβουμε σε λεπτές φέτες 1 καρότο και ψιλοκόβουμε ¼ ματσ. σχοινόπρασο. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το μοιράζουμε σε 4 μπολ. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας -η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στη φωτιά- 150 γρ. νούντλς και αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μοιράζουμε τα νουντλς στα μπολ μαζί με το ζωμό, διακοσμούμε με το καρότο, το σχοινόπρασο, ¼ ματσ. φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο (μόνο τα φύλλα), το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα αβγά τα οποία κόβουμε στη μέση.

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Αφού ανακτήσαμε δυνάμεις με το ράμεν, συνεχίσαμε για το Μαντράκι και συγκεκριμένα για το πανέμορφο μποστάνι του βιοκαλλιεργητή κ. Πέτρου Ζαργάνη. Εκεί, ο κ. Πέτρος μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά εκείνα που του επιτρέπουν να μεγαλώνει τα προϊόντα του με σεβασμό απέναντι στη φύση και το περιβάλλον και μας γέμισε με καλούδια τα οποία χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε ακόμα μία απίθανη συνταγή: Ψητά λαχανικά και κοντοσούβλι σε ασιατική παραλλαγή. Πώς προέκυψε το κοντοσούβλι; Το πήραμε από την παραδοσιακή ταβέρνα «Τσέλιγκας» η οποία βρίσκεται κρυμμένη στα καταπράσινα μονοπάτια του πασίγνωστου όρους Δίρφυς! Εκεί, μας υποδέχτηκε ο κ. Θανάσης Τσέλιγκας ο οποίος έχει καταφέρει να μετατρέψει το παλιό σχολείο της περιοχής σε παραδοσιακό σχολείο… γεύσης!

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Με τον βιοκαλλιεργητή κ. Πέτρο Ζαργάνη

Συνταγή για ψητά λαχανικά και κοντοσούβλι σε ασιατική παραλλαγή

Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα λαχανικά μας. Βάζουμε 3 μικρές γλυκοπατάτες πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και τις πασπαλίζουμε με 40 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ακουμπάμε επάνω τους 5 κλ. θυμάρι και 2 σκ. σκόρδο και τυλίγουμε καλά το αλουμινόχαρτο δημιουργώντας ένα φάκελο. Παίρνουμε 250 γρ. αγκινάρες Ιερουσαλήμ και κόβουμε το κοτσάνι τους και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε, αν θέλουμε, τη φλούδα τους και τις κόβουμε στη μέση. Τις απλώνουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και τις πασπαλίζουμε με 60 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ακουμπάμε επάνω τους 5 κλ. θυμάρι και 2 σκ. σκόρδο όπως ακριβώς κάναμε με τις γλυκοπατάτες. Διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο σε φάκελο και ψήνουμε για 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, γυρνώντας ανά 10 λεπτά τους φακέλους με τα λαχανικά μας (γλυκοπατάτες και αγκινάρες). Συνεχίζουμε με τη μαρινάδα. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 6-7 κ.σ σόγια σος, 3-4 κ.σ. maple syrup, 1 κ.σ. σησαμελαιο, χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ, 1 λέμονγκρας κομμένο σε κομμάτια 3 εκ. και 30 γρ. τζίντζερ κομμένο σε φέτες. Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε και ραντίζουμε πάνω από τα λαχανικά μας στο σερβίρισμα. Κρατάμε 3 κ.σ από τη μαρινάδα για το κρέας μας. Παίρνουμε 1 κινέζικο λάχανο, το κόβουμε κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια κατά μήκος σε 8 φέτες και 5-6 bok choy τα οποία κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Πασπαλίζουμε με 4 κ.σ. ελαιόλαδοαλάτι και πιπέρι το λάχανο και τα bok choy και τα ψήνουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα ραντίζουμε με τη μαρινάδα που φτιάξαμε. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα 500 γρ. κοντοσούβλι ή οποιοδήποτε άλλο ψημένο κρέας της αρεσκείας μας και τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει. Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε το κρέας μας μέχρι να γλασάρει η μαρινάδα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε το κρέας με τα λαχανικά, αφού προηγουμένως πασπαλίσουμε με φύλλα από ¼ ματσ. κόλιανδρο1 φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο το πράσινο μέρος) κομμένο σε ροδέλες, ξύσμα από 1 λάιμ και 1 κ.σ. σουσάμι.

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Τα ψητά λαχανικά 

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Μετά το φαγητό, ακολούθησε το γλυκό! Κατευθυνθήκαμε, λοιπόν, προς την πανέμορφη Κύμη όπου βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο «Σπύρος». Η τύχη μού χαμογέλασε και ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο ήρθε στο τραπέζι μου, παρέα με ένα κομμάτι μπακλαβά! Σαν να μην έφτανε τόση γλύκα, επισκέφθηκα και την αυλή του κ. Κώστα Λάμπρου, παραγωγού των χαρακτηρισμένων ΠΟΠ αποξηραμένων σύκων Κύμης! Παστελάκι, βραβευμένο ρετσέλι και γλυκό του κουταλιού συκαλάκι είχε το μενού και όλα ήταν -πραγματικά- υπέροχα!

Έμεναν δύο ακόμα στάσεις που ήθελα να κάνω: Μία στους Ανδρωνιάνους στην ταβέρνα «Μάμουκας» του Γιώργου Μάμουκα για βετούλι και μακαρόνια πασπαλισμένα με μυζήθρα και μία στην ομορφότερη παραλία της περιοχής – την παραλία της Πετάλης! Εκεί, για να κλείσει καλά η μέρα έφτιαξα τα αγαπημένα μου sloppy joes τα οποία απολαύσαμε όλοι μαζί παρέα κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο. 

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Συνταγή για sloppy joes

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και εκεί σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με 20 γρ. καστανή ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά το κρεμμύδι. Παίρνουμε 1 χωριάτικο λουκάνικο (150 γρ.), το κόβουμε στη μέση κατά μήκος, στη συνέχεια στα 4 και μετά το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο τηγάνι όπου το σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. Προσθέτουμε στο τηγάνι 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά να πάρει χρώμα ο κιμάς μας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο τηγάνι 10 γρ. σκόνη μουστάρδας, 30 γρ. κέτσαπ, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ και 1 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου σε βαζάκι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσθέτουμε πιπέρι1 κ.σ. Worcestershire sauce και αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από το τηγάνι. Απλώνουμε στο τηγάνι 10 φέτες τσένταρ βάζοντας τη μία δίπλα στην άλλη και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να πάρουν θερμοκρασία από το υπόλοιπο μείγμα. Χοντροκόβουμε ¼ ματσ. κόλιανδρο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε με την κουτάλα και μέχρι να λιώσει το τυρί και να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 ψωμάκια για hot dog και βάζουμε μία ακόμα φέτα τσένταρ πάνω από το μείγμα σε κάθε ψωμάκι. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο κόλιανδρο και σερβίρουμε.

Akis' Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη

Και με αυτή την συνταγή ολοκληρώθηκε το πρώτο μας ταξίδι… Οι εντυπώσεις μας; Μοναδικές! Δε μένει παρά να μου στείλετε και τις δικές σας τόσο για τις συνταγές, όσο και για τα μέρη – τόσο αυτά που επισκεφτήκαμε εμείς, όσο κι εκείνα που μπορεί να έχετε δει εσείς και να θέλετε να τα μοιραστείτε μαζί μας. Ραντεβού σε μία εβδομάδα, λοιπόν, για μια ακόμα… πεντανόστιμη διαδρομή!

Άκης

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο ΕΔΩ.

Comments

comments

Author: kimiforum